Alergia pokarmowa typu III IgG-zależna rozwija się w następstwie zwiększenia przepuszczalności jelita. Prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa działa na zasadzie filtra, przepuszczając do krwi tylko odpowiednio złożone cząstki pokarmu. W wyniku uszkodzenia bariery, niestrawione w pełni składniki pokarmowe, przenikają przez ścianę jelita do krwi i są rozpoznawane jako elementy obce dla organizmu (antygeny). Niegroźna dla organizmu cząstka pokarmowa, nie posiadająca właściwości infekcyjnych, zostaje potraktowana przez układ odpornościowy organizmu podobnie jak wirus, czy bakteria. Dochodzi wtedy do aktywacji immunologicznej, której celem jest „wyeliminowanie” intruza. Układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które wiążą się z antygenami (białka dostarczone z pokarmem). Następnie rozpoczyna się „wojna”, której celem jest usunięcie antygenów z krwi. Niestety w tym przypadku nie dochodzi do całkowitej eliminacji wroga, bowiem ten, dostarczany jest z każdą, kolejną porcją posiłku. Permanentnie zwiększona przepuszczalność jelita prowadzi do stałego nasilania się objawów alergii pokarmowej typu III, której towarzyszy jednoczesny wzrost ilości przeciwciał typu IgG przeciw tym składnikom pokarmowym. Antygen pokarmowy i przeciwciało, połączone w kompleksy immunologiczne, krążą po całym ustroju i mogą osadzić się w narządach i tkankach. W konsekwencji następuje rozwój i podtrzymanie stanu zapalnego w organizmie, który w zależności od lokalizacji może manifestować się różnymi objawami.
Alergia typu III dotyka niemal 50% społeczeństw krajów wysokorozwiniętych i uważana jest za chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Może wystąpić u osób w każdym wieku, także u dzieci i niemowląt. Dodatkowo istnieje ryzyko przekazania alergii IgG- zależnej przez matkę (zarówno i w czasie ciąży, jak i w czasie karmienia piersią).