Indywidualne programy odchudzające
Najskuteczniejsza diagnostyka alergii pokarmowych
Ocena mikroflory jelitowej
Dietoprofilaktyka chorób cywilizacyjnych
Żywienie w chorobach autoimmunologicznych
Umów się na wizytę - tel.

Alergia pokarmowa typu III IgG-zależna

  Alergia pokarmowa typu III  IgG-zależna rozwija się w następstwie zwiększenia przepuszczalności jelita. Prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa działa na zasadzie filtra, przepuszczając do krwi tylko odpowiednio złożone cząstki pokarmu. W wyniku uszkodzenia bariery, niestrawione w pełni składniki pokarmowe, przenikają przez ścianę jelita do krwi i są rozpoznawane jako elementy obce dla organizmu (antygeny). Niegroźna dla organizmu cząstka pokarmowa, nie posiadająca właściwości infekcyjnych, zostaje potraktowana przez układ odpornościowy organizmu podobnie jak wirus, czy bakteria. Dochodzi wtedy do aktywacji immunologicznej, której celem jest „wyeliminowanie” intruza. Układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które wiążą się z antygenami (białka dostarczone z pokarmem). Następnie rozpoczyna się „wojna”, której celem jest usunięcie antygenów z krwi. Niestety w tym przypadku nie dochodzi do całkowitej eliminacji wroga, bowiem ten, dostarczany jest z każdą, kolejną porcją posiłku. Permanentnie zwiększona przepuszczalność jelita prowadzi do stałego nasilania się objawów alergii pokarmowej typu III, której towarzyszy jednoczesny wzrost ilości przeciwciał typu IgG przeciw tym składnikom pokarmowym. Antygen pokarmowy i przeciwciało, połączone w kompleksy immunologiczne, krążą po całym ustroju i mogą osadzić się w narządach i tkankach. W konsekwencji następuje rozwój i podtrzymanie stanu zapalnego w organizmie, który w zależności od lokalizacji może manifestować się różnymi objawami.

Alergia typu III dotyka niemal 50% społeczeństw krajów wysokorozwiniętych i uważana jest za chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Może wystąpić u osób w każdym wieku, także u dzieci i niemowląt.  Dodatkowo istnieje ryzyko przekazania alergii IgG- zależnej przez matkę (zarówno i w czasie ciąży, jak i w czasie karmienia piersią).

Czynniki uszkadzające barierę jelitową:
  • leki (zwłaszcza antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne i leki przeciwgrzybiczne),
  • zakażenia wirusowe i bakteryjne,
  • niewłaściwe odżywianie,
  • palenie tytoniu,
  • nadużywanie alkoholu,
  • stres fizyczny i psychiczny,
  • zanieczyszczenie środowiska,
  • inne.
 
Wskazania do wykonania badania w kierunku alergii pokarmowej IgG-zależnej:

Badanie może wykonać każda osoba w ramach profilaktyki prozdrowotnej.  Szczególnie ważne jest wykonanie badania przez osoby z przewlekłymi zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego (zaparcia, biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, zespół jelita nadwrażliwego, mdłości, uczucie pełności w nadbrzuszu, odbijanie), problemami skórnymi (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, suchość i świąd skóry, wysypki, trądzik) oraz cierpiące na nawracające migreny, uczucie chronicznego zmęczenia (trudności z porannym wstawaniem, zmęczenie nieadekwatne do wykonanej pracy).
Alergia IgG-zależna szczególnie często występuje u pacjentów z chorobami reumatycznymi i zwyrodnieniowymi stawów, nadwagą i otyłością, nadciśnieniem i cukrzycą typu II. Jest ona diagnozowana także w depresji, nadaktywności, zaburzeniach nastroju, zaburzeniach ze spektrum autyzmu (ASD) i ADHD.
Opisywana alergia może być także jedną z przyczyn niepłodności.