- Home
-
Dietetyk
- Kwalifikacje
- Udział w szkoleniach i konferencjach
- Rejestracja
- Cennik
- Kontakt
Dietetyka jest nauką, która zajmuje się zasadami żywienia człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego. Jest nauką interdyscyplinarną. Wykorzystuje wiedzę z zakresu biochemii, fizjologii i psychologii jak i technologii żywności oraz techniki przyrządzania pożywienia.
Badania naukowe z zakresu dietetyki, umożliwiają wskazywanie zagrożeń, które wynikają z niewłaściwego odżywiania, a także pozwalają określić konkretne zalecenia i diety w różnych stanach chorobowych. W społeczeństwach wysokorozwiniętych to właśnie zła dieta i nieprzestrzeganie podstawowych zaleceń żywieniowych należą do głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych. Aktualnie, szacuje się, że istnieje ponad 80 jednostek chorobowych, wynikających wprost z popełnianych błędów żywieniowych. Są to między innymi choroby serca i układu krążenia, cukrzyca, niektóre choroby układu pokarmowego, choroby o podłożu autoimmunologicznym, niektóre choroby nowotworowe, osteoporoza, hiperlipidemie i wiele innych.
Nie bez powodu mówi się, że "jesteś tym, co jesz". Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ogromny wpływ na nasza zdrowie ma dieta. Odpowiednio zaplanowana, zbilansowana i pełna wartościowych składników odżywczych wspiera organizm w codziennej pracy, ale jeżeli nie będzie właściwa, może być wprost przeciwnie.
Diety mogą być różne, niskowęglowodanowe, wegeteriańskie, wegańskie, paleo - jednak zawsze powinny odpowiadać indywidualnym potrzebom i być dostosowane do trybu życia oraz stanu zdrowia danej osoby. W przeciwnym wypadku określony sposób odżywiania się będzie prowadził do pogorszenia samopoczucia, do otyłości, a nawet groźnych dla zdrowia schorzeń.
Najczęściej dieta kojarzona jest z odchudzaniem - to jednak dość powszechnie spotykany błąd, ponieważ słowo to odnosi się ogólnie do sposobu odżywiania. Trzeba pamiętać zatem o tym, że dieta nie tylko pozwala na zachowanie smukłej sylwetki i zdrowia, ale ma bardzo duże znaczenie wtedy, gdy wspiera proces leczenia istniejących już chorób. Ma ona duży wpływ zarówno na choroby układu krwionośnego i serca, choroby metaboliczne takie jak cukrzyca a coraz częściej problem diety poruszany jest w kontekście chorób autoimmunologicznych. Żywienie w chorobie Hashimoto potrafi znacznie ograniczyć objawy choroby i poprawić komfort osoby chorej.
Warto skorzystać z pomocy dietetyka
Samodzielne skomponowanie takiej diety, która będzie pełna najważniejszych składników odżywczych zależnie od indywidualnych potrzeb danej osoby, może być bardzo trudne bez posiadania odpowiedniej wiedzy. Tutaj z pomocą przychodzi dietetyka, która zajmuje się prawidłowym żywieniem. Korzystając ze wsparcia osoby, która specjalizuje się w dietetyce, można uniknąć wielu powszechnych błędów i uzyskać kompleksowe wsparcie w dążeniu do wyznaczonych celów - niezależnie od tego, czy jest to lepsze samopoczucie w chorobie, czy też zrzucenie nadmiernych kilogramów. To inwestycja w swoje zdrowie, na którą warto sobie pozwolić.
Prawidłowo zbilansowana dieta może pełnić zarówno funkcję prewencyjną w przypadku ryzyka wystąpienia chorób dietozależnych, jak również funkcję leczniczą w przypadku chorób już istniejących. Należy jednak pamiętać, że prawidłowo przeprowadzona dietoterapia powinna być dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta, który pozostaje pod opieką wyspecjalizowanego dietetyka.