U osób cierpiących na alergię pokarmową typu I, układ immunologiczny traktuje neutralne związki – pyłki, pokarmy, roztocza (tzw. alergeny) – jako drobnoustroje patogenne i w konsekwencji uruchamia mechanizmy służące do ich eliminacji. Wiąże się to z wytwarzaniem przeciwciał typu IgE, które pobudzają komórki do wydzielania histaminy – substancji będącej mediatorem procesów zapalnych.
Alergia pokarmowa typu III IgG-zależna rozwija się w następstwie zwiększenia przepuszczalności jelita. Prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa działa na zasadzie filtra, przepuszczając do krwi tylko odpowiednio złożone cząstki pokarmu. W wyniku uszkodzenia bariery, niestrawione w pełni składniki pokarmowe, przenikają przez ścianę jelita do krwi i są rozpoznawane jako elementy obce dla organizmu (antygeny). Niegroźna dla organizmu cząstka pokarmowa, nie posiadająca właściwości infekcyjnych, zostaje potraktowana przez układ odpornościowy organizmu podobnie jak wirus, czy bakteria. Dochodzi wtedy do aktywacji immunologicznej, której celem jest „wyeliminowanie” intruza. Układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które wiążą się z antygenami (białka dostarczone z pokarmem). Następnie rozpoczyna się „wojna”, której celem jest usunięcie antygenów z krwi. Niestety w tym przypadku nie dochodzi do całkowitej eliminacji wroga, bowiem ten, dostarczany jest z każdą, kolejną porcją posiłku. Permanentnie zwiększona przepuszczalność jelita prowadzi do stałego nasilania się objawów alergii pokarmowej typu III, której towarzyszy jednoczesny wzrost ilości przeciwciał typu IgG przeciw tym składnikom pokarmowym. Antygen pokarmowy i przeciwciało, połączone w kompleksy immunologiczne, krążą po całym ustroju i mogą osadzić się w narządach i tkankach. W konsekwencji następuje rozwój i podtrzymanie stanu zapalnego w organizmie, który w zależności od lokalizacji może manifestować się różnymi objawami.
Alergia typu III dotyka niemal 50% społeczeństw krajów wysokorozwiniętych i uważana jest za chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Może wystąpić u osób w każdym wieku, także u dzieci i niemowląt. Dodatkowo istnieje ryzyko przekazania alergii IgG- zależnej przez matkę (zarówno i w czasie ciąży, jak i w czasie karmienia piersią).
Nietolerancja pokarmowa jest terminem, który odnosi się do niepożądanych reakcji po spożyciu pokarmu, które przebiegają bez podłoża immunologicznego. Czyli w odpowiedzi na spożyty pokarm nie bierze udziału układ odpornościowy.
Najczęściej spotykamy nietolerancję:
Z nietolerancją pokarmową mamy do czynienia w przypadku niedoboru enzymów odpowiedzialnych za trawienie, czyli rozkładanie cząsteczek pokarmów. Brak enzymów może być wrodzony (nietolerancja laktozy rozpoznawana u dzieci) lub nabyty (nietolerancja laktozy nabyta na przykład na skutek zaburzeń mikroflory jelit).
W przypadku nietolerancji pokarmowych najczęściej zaleca się stosowanie diety eliminacyjnej (unikanie mleka w przypadku nietolerancji laktozy) lub podawanie enzymów, które dokonają procesu rozłożenia danego produktu (np. w przypadku nietolerancji histaminy podawanie enzymu DAO).