Alergia pokarmowa typu I IgE-zależna
U osób cierpiących na alergię pokarmową typu I, układ immunologiczny traktuje neutralne związki – pyłki, pokarmy, roztocza (tzw. alergeny) – jako drobnoustroje patogenne i w konsekwencji uruchamia mechanizmy służące do ich eliminacji. Wiąże się to z wytwarzaniem przeciwciał typu IgE, które pobudzają komórki do wydzielania histaminy – substancji będącej mediatorem procesów zapalnych.
Odpowiedzią organizmu na obecność alergenu jest chroniczny stan zapalny. Podczas gdy w przypadku infekcji stan zapalny jest niezbędny dla pokonania choroby, o tyle w przypadku alergii IgE-zależnej skutkuje pojawieniem się chronicznych dolegliwości o zróżnicowanym stopniu nasilenia takich jak kaszel czy katar alergiczny, łzawienie aż po wstrząs anafilaktyczny, będący stanem bezpośredniego zagrożenia życia. Niepożądane objawy pojawiają się prawie natychmiast po kontakcie z alergenem (np. po spożyciu alergizującego pokarmu), dlatego identyfikacja szkodliwej substancji jest stosunkowo łatwa. Stosowana dieta eliminacyjna, polegająca na unikaniu pokarmów uczulających, przyczynia się do ustąpienia objawów alergii na wiele lat.